Елементи за детска площадка

Ще започна този блог с публикуване на дипломната ми работа на тема „Елементи за изграждане на игрова среда в екстериорни пространства”.

Първо снимки:

tablo1_blog.jpg

tablo2_blog.jpg

tablo3_blog.jpg

tablo4_blog.jpg

Кратко обяснение на идеята:
Форма – формата задава цялостния вид на детската площадка, както и основното игрово действие. Подчертавам тази форма и с цвят, така че погледната отдалече детската площадка да събужда различни асоциации.
Размери – размерите на базовите модули са подходящи за изграждане на различните видове съоръжения около тях. Вътрешният размер е съобразен с възрастовата група на децата. Минималният диаметър на отвор е 40см- за игра на най-малките, 60см е достъпен отвор за всички, а в 80см отвор могат да се включат допълнителни елементи.
Функция – Базовите елементи са с отвор и в повечето съоръжения за игра този отвор се използва за провиране/пълзене. Дори когато дадено съоръжение е с друго основно игрово действие, в него има заложено допълнително действие провиране/пълзене.
Важно предимство е и възможността за промяна на основното игрово действие на някои съоръжения. Едно съоръжение може да има различна функция в зависимост от вида на допълнителните детайли.
Проектираните елементи позволяват създаване на различни комбинации между тях, при което се създават детски площадки с различен характер. Цели съоръжения или елементи от тях могат да се използват по различен начин в зависимост от поставената цел при проектиране на самата детска площадка. Примери:
– Вятърна площадка – изградена е от т.нар. елементи за създаване на вятър. Видът и е интересен и привлича вниманието не само на децата, но и на възрастните. Забавленията, които предоставя на децата – двигателни упражнения за ръцете и краката, които ще се насърчават от предизвиканото движение; ролева игра – море с лодки, управление на автомобил, самолет, игра на острови или космически кораби; интересно ще е самото наблюдение на подвижните елементи.
– Лабиринт – изграждане на лабиринт на голяма площ. Подходящо е за парк или детска градина. Ако теренът не е равнинен играта ще е още по-интересна, тъй като ще има места, от които децата ще имат поглед отгоре. Когато лабиринтът е развит на голяма площ има много различни пътища за преминаване. От всяко място съоръжението за игра изглежда по различен начин, тъй като елементите имат отвори и през тях се виждат други елементи с отвори и т.н. Забавленията, които предоставя една такава площадка на децата освен лабиринт са – промушване, пълзене, ролева игра, хвърляне в цел, рисуване, музика.
За детски градини площадката може да се изгради, така че да се използва за уроци на открито – да се поставят музикални елементи, елементи за рисуване, сметало и т.н.
Материали – основният материал, с който децата ще имат допир е дърво- плоскости от слоеста дървесина на метална конструкция. Възможно е основните елементи да се направят от инертен материал, като бетон.
Цветове – оцветяват се само основните модули. Допълнителните части от дърво се оставят в естествен цвят. Изполва се светла дървесина. Видимите метални елементи се боядисват с цвят близък до цвета на дървото. Целта е чрез цвят да се откроят основните елементи и да се подчертае използването на кръглата форма във всички съоръжения. Така на площадката ще присъстват много цветове без съоръженията да са прекалено пъстри. Има възможност за цветово кодиране на различните по тип съоръжения.
Наборът проектирани основни и допълнителни елементи, както и избраният принцип на комбинирането им дава неограничени възможности на въображението при изграждане на екстериорни пространства за игра.

8 коментара към “Елементи за детска площадка

  1. Благодаря 🙂
    И аз съм попадала на тази страница. Правих си изследване на съществуващи съоръжения, дори може и да съм използвала снимки в частта от дипломната ми работа с проучването.
    Наистина е полезно, че има cad файлове.

  2. Изглеждат чудесно! Естетично, екологично, просото – супер! Може ли информация относно къде, как и срещу каква сума могат да се поръчват?

  3. Не знам защо коментарът чакаше одобрение, а аз дори не съм го получила на пощата. Съжалявам за забавянето.
    Радвам се, че ви харесват. Честно казано не съм мислила, че ще имам шанс да ги произведа. За дипломната работа трябваше да дам някаква производствена цена и не помня как точно я измислих :), на база цена на материалите. Не съм говорила с фирма за производствена цена. Но бих могла да пусна запитване. Като трябва да се предвиди не само производство, но и монтаж, проект за детската площадка съобразена с конкретното място, от там и какви и колко ще са модулите. Може да ми пишете на пощата ani_krush@abv.bg

Вашият коментар